Gevelrenovatie: wat zijn de mogelijkheden?
Een gevelrenovatie is de ideale manier om je woning op te frissen. De gevel renoveren kan op verschillende manieren gebeuren: je kan een nieuwe gevelbekleding kiezen, de gevel reinigen of kiezen voor een nieuwe verflaag. Ook buitenmuurisolatie is zeker een belangrijk punt. Hier vind je meer info over de mogelijkheden en aandachtspunten bij het renoveren van gevels.
Snel naar: gevelreiniging – gevelbekleding – gevel schilderen – gevelisolatie
1. Gevelreiniging
Mossen, algen en ander vuil kunnen je gevel een onverzorgde look geven. Daarom is een gevelreiniging zeker het overwegen waard. Bij deze schoonmaakbeurt is het aangeraden om meteen ook eventuele schade (bijvoorbeeld beschadigd voegwerk) te herstellen. Anders kan deze schade nog verergeren onder de druk van de reiniging.
Het reinigen van een gevel kan gebeuren volgens verschillende technieken. Welke techniek het best gebruikt wordt, hangt af van de hardnekkigheid van het vuil en het type gevelbekleding.
Is de gevel erg vuil en bestaat hij uit een sterke afwerking zoals bakstenen, dan kan er gekozen worden voor zandstralen. Bij minimale vervuiling of broze gevels kan men kiezen voor nevelstralen of chemisch reinigen.
Na het uitvoeren van de gevelreiniging is het aangewezen om ook een impregneermiddel aan te brengen. Dit beschermt de gevel tegen doorslaand vocht en zorgt ervoor dat de gevel langer proper blijft.
Prijs: 5-20 euro per m2, afhankelijk van de gekozen reinigingsmethode. Voor een extra bescherming met een impregneermiddel na de reiniging liggen de gemiddelde prijzen tussen 8 en 12 euro per m2.
Een vakman kan je meer advies geven over de geschikte reinigingstechniek voor jouw gevel en de eventuele nodige herstellingswerken. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor een gevelreiniging bij experts in gevelwerken. Vraag hier online prijzen op maat aan.
2. Nieuwe gevelbekleding
Als je het uitzicht van je huis echt flink wil veranderen, dan is een nieuwe gevelbekleding een interessante mogelijkheid. Er zijn heel wat soorten gevelbekledingen, zodat je zeker een bekleding vindt die past bij de stijl van je woning.
Steenstrips zijn een van de mogelijkheden als je een nieuwe gevelbekleding wil. Dit zijn in feite dunne stroken baksteen (maar er bestaan bijvoorbeeld ook steenstrips uit kunststof) die op de buitenmuur gelijmd worden. Dankzij de beperkte dikte van de strips is er weinig ruimteverlies, maar je hebt wel de authentieke look van bakstenen. Lees hier meer over steenstrips.
Daarnaast zijn er nog veel andere materialen waarmee je een gevel kan bekleden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan gevelpleister, spuitkurk, hout en kunststof.
Vaak wordt het plaatsen van een nieuwe gevelbekleding gecombineerd met het plaatsen van isolatiemateriaal. Later in dit artikel meer hierover.
Prijs: vanaf ongeveer 40 euro per vierkante meter. De prijzen kunnen snel oplopen, zeker als je kiest voor een nieuwe gevelbekleding in combinatie met isolatie.
Wil je een nieuwe gevelbekleding laten plaatsen en ben je op zoek naar een prijs op maat van jouw project? Via de offerteservice kan je offertes aanvragen bij experts in gevelrenovatie. Zo kan je makkelijk prijzen vergelijken en de interessantste aanbieding kiezen. Vraag hier online prijzen op maat aan.
3. Gevel schilderen
Wil je een gevelrenovatie uitvoeren met een beperkt budget en zonder structurele werken, dan is het schilderen van de buitenmuur zeker een aanrader. Door je gevel te verven kan je de look en feel van een woning namelijk drastisch veranderen.
Kwalitatieve damp-open verf gaat zo’n 10 jaar mee en beschermt ook tegen vochtproblemen. Afhankelijk van de stijl van de woning kan je kiezen voor verf op basis van silicaat of siloxaan. Hou je meer van de landelijke stijl, dan is kaleien ook een prima keuze. Meer info over het schilderen van een gevel vind je op www.renovatiegevel.be
Bij het schilderen van gevels is het belangrijk om te werken op een propere ondergrond. Daarom kan het nodig zijn om eerst een gevelreiniging uit te voeren. Ook eventuele beschadigingen, bijvoorbeeld barsten in het voegwerk, moeten eerst verholpen worden. Bij sommige gevelmaterialen is het nodig om een primerlaag aan te brengen. Bij reeds geschilderde gevels die nog in redelijk goede staat zijn, zal dit niet nodig zijn.
Prijs: de gemiddelde prijzen voor het schilderen van buitenmuren schommelen tussen 20 en 40 euro per m2.
Een vakman kan je meer advies geven over de geschikte verf voor jouw gevel. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij professionals voor het verven van je buitenmuren. Vraag hier online prijzen op maat aan.
4. Gevelisolatie
Zoals reeds gezegd is een gevelrenovatie het ideale moment om ook te investeren in gevelisolatie. Het isoleren van de buitenmuur zal weliswaar een extra financiële inspanning betekenen, maar je kan er heel wat energie en dus ook geld mee besparen. Daarnaast wordt het wooncomfort verhoogd omdat het isolatiemateriaal ook helpt om geluiden van buitenaf te weren.
Vooral in combinatie met het vernieuwen van de gevelbekleding wordt vaak isolatie toegepast. Als je je gevel isoleert langs buiten, moet er namelijk een afwerking op de isolatielaag komen. Onder meer steenstrips, gevelpleister en hout worden vaak gecombineerd met het plaatsen van isolatie. Meestal gebruikt men isolatieplaten als isolatiemateriaal. Een gevel isoleren kan trouwens ook via de spouwmuur of via de binnenzijde gebeuren.
Prijs: voor het plaatsen van isolatiemateriaal langs de buitenzijde en daarop en een nieuwe gevelbekleding beginnen de prijzen ongeveer bij 100 euro per m2, maar afhankelijk van de gevelafwerking en de keuze van het isolatiemateriaal kunnen de kosten oplopen tot ongeveer 250 euro per vierkante meter.
Een vakman kan je advies geven over geschikte isolatiematerialen en -methodes voor je gevel. Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij experts in gevelwerken. Vraag hier online prijzen op maat aan.
Aandachtspunten bij gevelrenovatie
Als je een gevelrenovatie laat uitvoeren, moet je met verschillende zaken rekening houden. Hier volgen alvast nog enkele aandachtspunten:
1) Vergunning: in sommige gevallen zal een stedenbouwkundige vergunning verplicht zijn bij het uitvoeren van een gevelrenovatie. Je controleert best bij je gemeente voor welke gevelwerken je een vergunning nodig hebt.
2) Vermijd vochtproblemen: Bij het renoveren van de gevel is het belangrijk om te letten op vochtproblemen. Kies daarom steeds voor materialen met goede vochtwerende eigenschappen. Je kan bijvoorbeeld ook de gevel laten impregneren om de buitenmuur beter te beschermen tegen doorslaand vocht.
3) Kies steeds voor een professional: aangezien een gevel heel wat te verduren krijgt onder de weersomstandigheden, is het belangrijk om te kiezen voor een kwalitatieve afwerking. Ook de voorbereidende werken van een gevelrenovatie zijn steeds van belang. Daarom doe je bij het uitvoeren van gevelwerken best een beroep op een vakman. Via de offertedienst kan je mogelijkheden en prijzen vergelijken bij verschillende professionals. Klik hier voor meer informatie.